Zelfstandig (blijven) wonen met hulpmiddelen, het kan!

Woningen voor senioren

In Nederland is er op dit moment een verandering in de bevolkingssamenstelling gaande, ook wel vergrijzing genoemd. Er zijn meer ouderen en minder jongeren. Is er nu nog een woningtekort, over pakweg 50 jaar zal er waarschijnlijk een overschot zijn aan woningen.  De rijksoverheid heeft ondanks dat beslist dat er tot 2021 jaarlijks 44.000 geschikte woningen voor senioren bij moeten komen. Dit is lastig, omdat door de economische crisis er minder geld is voor nieuwbouw. Blijf jij liever zitten waar je zit? Dan is een andere optie het aanpassen van je eigen woning.

Aanpassingen in je eigen woning

De redenen om te blijven wonen waar je nu al woont kunnen erg verschillend zijn. De één wil er blijven wonen vanwege herinneren en omdat het nu eenmaal een “fijn huis” is. De ander wil er graag blijven wonen omdat de locatie perfect is, bijvoorbeeld dicht bij familie. Weer een ander wil liever in eigen woning blijven wonen, omdat de opties voor een andere (aangepaste) woning niet voldoen aan zijn/haar woonwensen. Hoe dan ook, wij bij Thuiszorginrichter begrijpen heel goed dat je graag wilt blijven wonen waar je nu woont.
Soms zijn kleine aanpassingen in je woning al voldoende, om er (weer) prettig te blijven wonen. We zetten er een aantal op een rij:

Traplift

Als je moeite hebt met traplopen, en er is geen mogelijkheid in je huidige woning om de slaapkamer/badkamer gelijkvloers te maken, dan kan een traplift een handig hulpmiddel zijn. Een traplift brengt je zonder moeite naar boven, en je hoeft zelf de zware trap niet op. Een traplift is daarnaast ook een stuk voordeliger dan een verbouwing aan je woning!

Badlift

Heb je een bad, maar zit je er nooit in omdat er in komen lastig gaat? Wil je zelf bepalen wanneer je in bad gaat, zonder de hulp van een zorginstelling? Dan is een badlift een goed hulpmiddel. Een badlift is binnen 3 uur in je bad ingebouwd, en je kunt weer zorgeloos badderen op het tijdstip dat jouw uitkomt!

Drempelsysteem

Wanneer je moeilijk ter been bent, kan een rolstoel of rollator een enorme uitvinding zijn. Het geeft je de vrijheid om weer te gaan en “staan” waar je wilt, zonder je zorgen te maken. Maar niet elk huis is rolstoelvriendelijk. Sommige huizen zijn voorzien van flinke drempels of andere oneffenheden, waardoor het betreden van je woning erg lastig wordt. Een drempelsysteem is dan een zeer handig hulpmiddel! Hij kan makkelijk ingebouwd worden en je kunt weer veilig je eigen woning betreden. Een drempelsysteem kan in woningen, appartementen en zelfs op je balkon worden gemaakt!

Bidet

Is het niet meer veilig om zonder hulp onder de douche of in bad te gaan? Dan kan het nemen van een bidet een prettige oplossing zijn. In een bidet kun je moeiteloos je persoonlijke lichaamshygiëne onderhouden, zonder dat je onder de douche of in bad hoeft te gaan.

Overige aanpassingen

Er zijn uiteraard nog meer aanpassingen die je in je eigen woning kan doen, zodat je er prettig kan blijven wonen. Denk hierbij aan het verhogen van het toilet of het plaatsen van beugels in de toilet en in de douche. Welke aanpassing je nodig hebt, is afhankelijk van je eigen situatie, maar er is meer mogelijk dan je wellicht in eerste instantie denkt!

Wees er op tijd bij, dan krijg je het misschien vergoed!

Misschien ben je nu nog niet bezig met het “toekomstproof” maken van je wonen of met je woonwensen in de toekomst. Maar we geven je het advies om niet te lang te wachten. Veel mensen denken pas aan aanpassingen wanneer er zich een probleem voordoet, en dan ben je eigenlijk al te laat. Daarnaast kunnen simpele aanpassingen er voor zorgen dat je een stuk veiliger woont.

Sommige aanpassingen kunnen door de gemeente worden vergoed. Neem contact op met je gemeente voordat je akkoord geeft op een offerte voor een aanpassing. Je gemeente kan jou vertellen of je het vergoed krijgt, en hoe je deze vergoeding aan dient te vragen.

Wil je graag meer informatie over (onze) hulpmiddelen voor zelfstandig woongenot? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Vragen?

Heeft u een vraag en/of opmerking over ons of onze producten?

Neem via onderstaande button contact met ons op.

 

Neem contact op